Dalam post saya pada kali ini, saya ingin kongsi pengalaman
saya melawat ke kilang coklat ketika amali pertanian pada minggu pertama yang lalu. Sebagai pelajar Universiti Putra Malaysia,
kami hendaklah mengambil kursus pertanian dan setiap minggu kami akan mempunyai
amali. Amali pada minggu pertama semester 2 ini ialah melawat ke kilang coklat
iaitu kilang coklat FIDANI.
Daripada lawatan ini, kami telah didedahkam tentang pembuatan
coklat yang bermula daripada buah koko dan diproses sehingga terhasilnya coklat
yang sangat sedap.
Terdapat tiga jenis coklat iaitu coklat susu, coklat putih dan coklat pahit. coklat pait lebih digalakkan untuk dimakan kerana kandungan lemaknya yang kurang.
Antara aktiviti kami ketika lawatan ialah:
1. mengenali sejarah coklat yang telah wujud sejak 3000 tahun dahulu
2. mengenali asas pembuatan coklat serta proses- proses pembuatannya
3. pendedahan tentang kebaikan- kebaikan coklat kepada manusia sekiranya diambil dalam kuantiti yang betul
4. menyaksikan demo pembuatan coklat
5. membeli belah coklat yang pelbagai di dalam muzium tersebut
1. mengenali sejarah coklat yang telah wujud sejak 3000 tahun dahulu
2. mengenali asas pembuatan coklat serta proses- proses pembuatannya
3. pendedahan tentang kebaikan- kebaikan coklat kepada manusia sekiranya diambil dalam kuantiti yang betul
4. menyaksikan demo pembuatan coklat
5. membeli belah coklat yang pelbagai di dalam muzium tersebut
Kami juga telah ditunjukkan demo membuat coklat dan diberi peluang untuk merasa coklat tersebut secara
percuma. Setelah itu , kami diberikan peluang untuk membeli coklat-coklat yang
dijual di sana.. Walaupun harganya tidak berbeza sangat dengan harga di luar ,
tetapi asalkan dapat juga membeli coklat membuat saya dan rakan-rakan sangat
gembira…
http://chocolatemuseum.my/
![]() |
membeli belah di kilang coklat |
http://chocolatemuseum.my/
No comments:
Post a Comment