Saturday, 31 October 2015

LAWATAN KE KILANG COKLAT FIDANI

Dalam post saya pada kali ini, saya ingin kongsi pengalaman saya melawat ke kilang coklat ketika amali pertanian pada minggu pertama yang lalu.  Sebagai pelajar Universiti Putra Malaysia, kami hendaklah mengambil kursus pertanian dan setiap minggu kami akan mempunyai amali. Amali pada minggu pertama semester 2 ini ialah melawat ke kilang coklat iaitu kilang coklat FIDANI.





Daripada lawatan ini, kami telah didedahkam tentang pembuatan coklat yang bermula daripada buah koko dan diproses sehingga terhasilnya coklat yang sangat sedap.

Terdapat tiga jenis coklat iaitu coklat susu, coklat putih dan coklat pahit. coklat pait lebih digalakkan untuk dimakan kerana kandungan lemaknya yang kurang.

Antara aktiviti kami ketika lawatan ialah:

1. mengenali sejarah coklat yang telah wujud sejak 3000 tahun dahulu
2. mengenali asas pembuatan coklat serta proses- proses pembuatannya
3. pendedahan tentang kebaikan- kebaikan coklat kepada manusia sekiranya diambil dalam kuantiti         yang betul
4. menyaksikan demo pembuatan coklat
5. membeli belah coklat yang pelbagai di dalam muzium tersebut

salah seorang pekerja di kilang tersebut sedang menunjukkan demo membuat coklat


Kami juga telah ditunjukkan demo membuat coklat dan diberi  peluang untuk merasa coklat tersebut secara percuma. Setelah itu , kami diberikan peluang untuk membeli coklat-coklat yang dijual di sana.. Walaupun harganya tidak berbeza sangat dengan harga di luar , tetapi asalkan dapat juga membeli coklat membuat saya dan rakan-rakan sangat gembira…

membeli belah di kilang coklat

http://chocolatemuseum.my/

No comments:

Post a Comment