Assalamualaikum gaissss !!! haiiii .:*) hari ni aku baru
dapat resepi kuih jawa yang menjadi kegemaran aku . Setiap kali balik kampung,
nenek mesti akan masak kuih jawa ni untuk sarapan pagi . memandangkan ramai
yang tak tau akan kewujudan kuih ini, jadi aku nak kongsikan resepi ini dengan
korangg .
Bahan-bahan :
- gula merah
- Semangkuk Tepung beras
- Semangkuk tepung gandum
- gula
- Garam
- 2 cawan setengah air
Cara-cara :
1.
Campurkan gula dan gula merah dalam satu mangkuk
.(gula merah tak boleh bubuh banyak sangat nanti hitam) .
2.
Masukkan 2 cawan setengah air kedalam periuk
beserta campuran gula tadi .cairkan diatas api
sehingga campuran gula tersebut larut .
3.
Setelah semuanya larut bersama , tutup api .
4.
Untuk tepung pulak , masukkan semangkuk tepung
gandum dan tepung beras kedalam bekas .(pastikan menggunakan mangkuk yang sama
semuanya)
5.
Masukkan garam secukup rasa kedalam adunan
tepung tersebut.
6.
Setelah sebati, masukkan air gula yang telah
dicairkan sebentar tadi kedalam bekas yang berisi tepung .
7.
Kemudian , kacau sehingga adunan tepung
menjadi sebati dan tidak terlalu pekat (kalau
pekat ia akan turun secara berlipat – lipat dan akan menyebabkan kuih yang
terhasil menjadi keras . kalau yang jadi
punya dia turun cam berlubang tu)
8.
Setelah yakin dengan bancuhan itu, simpan
didalam peti sejuk semalaman . (untuk mencantikkan kuih yang akan dimasak .
Cara –cara menggoreng (untuk menghasil kan bunga yang lawa):
- · Panaskan kuali menggunakan api yang perlahan .
- · Gunakan minyak yang sedikit bagi mengelakkan kuih menyerap minyak yang banyak.
- · Tuangkan satu senduk bancuhan tersebut ditengah –tengah kuali.
- · Angkat pabila bunga terhasil .:)
p/s : kuih ni goreng satu-satu yeee .
SELAMAT MENCUBA
.!!!@_@
No comments:
Post a Comment